L20 Zirvesi Antalya’da Başladı…

l20-zirvesi-basladi
L20 TÜRKİYE DÖNEM BAŞKANI ERGÜN ATALAY ZİRVENİN AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI

Türkiye G20 ve L20 dönem başkanlığının finali olan zirve Antalya’da başladı. 13 Kasım Cuma günü TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY’ın açılış konuşması ile başlayan L20 zirvesine TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR’da katıldı.

Gündemi eşitsizlik, işsizlik ve ücretler olan L20 Zirvesi açılışında Türk-İş ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY konuşmasın da şunlara değindi;
ITUC’nin Değerli Başkanı,

ITUC ve TUAC’ın Çok Kıymetli Genel Sekreterleri John ve Sharan Kardeşlerim,

Değerli Sendikacı Dostlarım,

Bugün başlayan L20 Zirvesine kadar, son derece yoğun bir hazırlık süreci geçirdik.

Türkiye’nin G20’nin Başkanlığını üstlenmesiyle, ülkemizdeki üç işçi konfederasyonu olan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’in katılımı ile Türkiye Organizasyon Komitesini oluşturduk.

Bunun yanı sıra, ITUC ve TUAC ile çok yakın bir işbirliği sürdürdük, geçtiğimiz yıl içerisinde çok sayıda ortak toplantı gerçekleştirdik. Sharan ve John’un bu süreçte bize olağanüstü katkısı oldu.

Katıldığımız ve organize ettiğimiz bütün toplantıları anlatmak için zaman yeterli değil elbette, ancak birkaç tanesinden bahsetmek istiyorum.

4 Şubat 2015 tarihinde, ITUC, TUAC, Türk sendikacılar, üst düzey politikacı ve işveren temsilcilerinin de iştirak ettiği, L20 Başlangıç toplantısını düzenledik. L20’nin görüşlerini ve politika önerilerini ülkemizde daha bilinir kıldık.

Daha sonra Şerpalar toplantılarına, 10 Şubat 2015 tarihinde G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantılarına katıldık.

Bu toplantılarda, dünyada işsizlik sorununun geldiği kritik durumu ve gelir eşitsizliğindeki adaletsizliği anlattık.

Başta Avrupa olmak üzere, pek çok ülkede uygulanan kemer sıkma politikalarının krize çare olmadığını ifade ettik.  L20’nin tüm G20 ülkelerinden güçlü bir sosyal koruma, asgari ücret sistemi ve toplu pazarlık sistemi talep ettiğini anlattık.

Ücretlerin ve dolayısıyla, çalışan kesimin satın alma gücünün artırılması, iç talebin canlandırılması gerektiğini ifade ettik. İstihdam yaratacak büyük alt yapı yatırımlarının zorunlu olduğunu vurguladık.

25-26 Şubat 2015 tarihlerinden itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda İstihdam Çalışma Grubu toplantılarına katıldık ve istişarelerde bulunduk.

Ardından 3-4 Eylül 2015 tarihlerinde; Ankara’da gerçekleştirilen G20 Çalışma Bakanları, Çalışma ve Maliye Bakanları ortak toplantılarında L20’nin talep ve önerilerini anlattık.

Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alın, güvenli işyerleri oluşturun, nitelikli işgücü oluşturun gençlere ve kadınlara özel önem verin dedik.

Taşeron işçiliği sona erdirin,  gelir adaletini sağlayın ve en önemlisi daha önce bize verdiğiniz taahhütlerini yerine getirin dedik.

Toplantılarda; özellikle Türkiye’de çok yoğun bir şekilde yaşanan mülteci krizine değindik. Şu an Türkiye’de bulunan mülteci sayısı iki buçuk milyonu aşmış durumda. Mültecilerin insan onuruna yakışır koşullarda çalışma ve yaşama hakları olduğunu heryerde dile getiriyoruz. Ancak, bunun yanında mültecilerin yoğun oldukları bölgelerde ücretlerin azalması, kayıt dışının artması ve başka pek çok sosyal veya kültürel sorun yaşıyor, bunlarla insanlık için baş etmeye çalışıyoruz.

Değerli Dostlarım,

Yaşayacak bir kara parçası ararken bebeklerin ölü bedenlerinin sahillere vurduğunu göre göre bu insanlık ayıbına sessiz kalamayız. G20 ülkeleri, Suriyeli mülteciler konusunda daha fazla sorumluluk almak zorundadır. Bunu en güçlü bir şekilde dile getirmeliyiz.