PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇALIŞMA HAYATI KONULU EĞİTİM SEMİNERİ GÜRE’DE BAŞLADI
TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların Şube Başkanları ile İl Temsilcilerinin katıldığı ve iki gün sürecek Pandemi Döneminde Çalışma Hayatı konulu “TÜRK-İŞ Şube Başkanları ve İl Temsilcileri Semineri” Güre’de başladı.
“TÜRK-İŞ Şube Başkanları ve İl Temsilcileri Semineri’nin” açılış konuşmasını Genel Başkan Ergün ATALAY ile Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT gerçekleştirdi.
Konuşmasında pandemi döneminde çalışma hayatında yaşanan sıkıntılara değinen Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, “Küreselleşmenin getirdiği çalışanlara dezavantaj sağlayan, çalışanların yok sayıldığı, emeğin hor görüldüğü sisteme karşı sendikaların mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Örgütlenmenin en tabii insan hakkı olduğunu ve engelleri aşarak örgütlenmenin her geçen gün daha önemli hale geldiğini belirtti. TÜRK-İŞ olarak ayrım yapmadan tüm insanları kucaklayan bir anlayışla birlik içerisinde olunduğunu ve olmaya devam edeceklerini ifade etti.
Örgütlenmenin önemine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Genel Başkan Ergün ATALAY, “Zor bir coğrafyada doğduk, hepimiz işçiyiz. İşverenler örgütlendiğimiz zaman kapının önüne koyuyorlar. Yetki alıyoruz, itiraz ediyorlar. Yetki ile ilgili, asgari ücretle ilgili değişikliğe ihtiyacımız var. Kadınlarla ilgili, engellilerle ilgili daha çok çalışmalar yapılmalı. Salgın döneminde en ağır bedeli sendikasız/örgütlü olmayanlar ödedi. Sanayideki çırak, berber, kalfa ödedi. Örgütlü olan yerlerde bir problem olmadı. Bizlere düşen görev alışveriş yaptığımız yerlerde örgüt var mı yok mu buna bakmak. Örgütlü yerleri desteklemek mecburiyetindeyiz” dedi.
ATALAY bulunduğu her platformda iklim değişikliği konusunu gündeme getirdiğini belirterek,“Son günlerde iklim değişikliği diye bir dünya gerçeği var. Bundan 10 sene önce ne idi 10 sene veya 20 sene sonra ne olacak? Her ortamda su kaynakları ve erozyon ile ilgili konuları anlatıyorum, çocuklarımıza kötü bir çevre kötü bir dünya bırakmayalım diye. Çevre, iklim değişikliği ve sıfır atık konuları hepsi bizi ilgilendiriyor. Son 10 senedir Ankara’da Kağıt toplayanlar ile ilgili bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyoruz. Bize üye olmasalar da onların görünür olmaları için TÜRK-İŞ olarak gayret sarf ediyoruz. Türkiye’nin 30 vilayetinde örgütlendiler.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz KARADENİZ “Pandemi Döneminde Çalışma Hayatı” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Seminer Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Pamir BAŞER’in “Sosyal Güvenlikte Pandemi Etkisi” konulu sunumuyla devam etti. Öğleden sonra ise Dr. Murat Özveri “Pandemi Sürecinde Örgütlenme” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.